Zandzuiger De Meteoor

Wie kan ons helpen aan informatie?

We zijn op zoek naar informatie over de zandzuiger De Meteoor, een scheepje uit 1921 dat jarenlang gevaren heeft voor de betonfabriek in Rheden.

We proberen de hele geschiedenis van het schip te achterhalen. En daar kunnen we alle hulp bij gebruiken!  Ken je het schip of ken je mensen die met het schip hebben gevaren?

Weet je er nog iets over te vertellen, heb je foto’s of een tip, stuur ons een bericht.

Veel dank alvast.


Namens de werkgroep De Meteoor
Berdie de Ruiter, Casper Helldörfer, Corrie de Ruiter, Angelique van Haeren

Archieffoto

De Meteoor is in 1921 gebouwd op de voormalige ASM scheepswerf in opdracht van de betonfabriek in Rheden. Op de archieffoto hieronder zie je De Meteoor volop in bedrijf.

Altijd heeft het schip in de Gelderse regio gevaren. Aanvankelijk met zand voor de betonfabriek en later ook in dienst van andere bedrijven. Vanaf de jaren tachtig lag het schip aan de kade en werd het vooral gebruikt als opslagplaats.

Herbestemming

Door tussenkomst van de Stichting Historische Schepen Arnhem is de zandzuiger van de sloop gered. Op basis van originele tekeningen en met hulp van heel veel vrijwilligers is De Meteoor in fases gerepareerd en gerestaureerd.

Inmiddels ligt het schip aan de historische kade in Arnhem, naast de – eveneens op de ASM gebouwde – havensleepboot  Anders J Goedkoop. Daar zal het schip verder afgebouwd en ingericht worden.

Arnhemsche Courant, 6 juni 1920