Drakars op de Rijn

Drakar races Arnhem

Fonkelnieuwe vikingschepen

Een traditie is geboren. Vanaf 2023 zal in elke editie van de Kadedagen de Drakar Races gehouden worden. In de nagebouwde vikingschepen strijden steeds twee teams tegen elkaar om de snelste tijd over 330 meter. Elk team van tien peddelaars en een trommelaar voor het roeitempo, legt de afstand twee keer af. De twee teams met de snelste tijden racen de finale.

Hoewel de Noormannen met hun schepen ook zeilden, worden de Arnhemse drakars alleen met peddels gevaren. Kracht, techniek en optimale afstemming is nodig om deze eigentijdse aluminium vikingschepen op volle snelheid te krijgen.

Drakar Races 2024

Teams strijden om de eerste plaats. Elk schip heeft 10 peddelaars en een trommelaar. Meer informatie

Zondag 26 mei

Mocht je interesse hebben om een team op te geven, stuur een bericht naar drakarraces.arnhem@gmail.com

Voor het eerst in de 9e eeuw!

Aanleiding voor de Stichting Historische Schepen Arnhem om replica’s van de Vikingschepen te bouwen, lag in de 9e eeuw. Noormannen zijn in hun zeewaardige houten drakars ver landinwaarts getrokken en plunderden de nederzetting Meginhardeswich, het huidige Meinerswijk.

Het gegeven dat deze zeil/roeischepen tot Arnhem zijn gekomen, was reden genoeg voor onderzoek naar de bouw, de stabiliteit en de vloeiende vormen van dit type. Uiteindelijk resulteerde dit in de eerste twee Arnhemse drakars in lichtgewicht aluminium nagebouwd.