Kadedag 2024

Tweede editie van de Drakar Races, een gezellig scheepsevenement vol actie

Op zondag 26 mei organiseerde de Stichting Historische Schepen Arnhem de Drakar Races 2024, een sfeervol scheepsevenement voor jong en oud. In nagebouwde vikingschepen voeren steeds twee teams tegen elkaar in een spannende strijd om de snelste tijd. Kinderen bouwden hun eigen bootjes. Oude motoren werden getoond. Er was volop muziek, zowel plaatjes als live. En vanaf de kade aan de ASM haven kon het publiek de wedstrijden volgen.

(fotograaf Cees Mooij)
(fotograaf Cees Mooij)

Strijden in de ASM-haven

Vanwege de té sterke stroming, konden de races dit jaar niet op de Rijn gevaren worden. In plaats daarvan lag het wedstrijdveld in de historische ASM-haven. Aan de spanning veranderde dat niets. Geen stroming maar wel een keerpunt wat extra kracht en techniek vergde.

Winnaars

Alle teams hebben tegen elkaar gevaren. De twee teams met de beste tijden hebben hun krachten gemeten in een zinderende finale. De Ernhemse Spuitgasten zijn uiteindelijk de onbetwiste winnaars geworden met team De Uitroeiers als geweldige tweede. Team Rosandepolder won de prijs voor het meest originele Viking-item.

De Ernhemse Spuitgasten eindigen als eerste en nemen de wisseltrofee mee naar huis. (fotograaf Cees Mooij)

Impressie Drakar Races. Omroep Gelderland (26 mei, 2024. Duur 01:23)

Eerdere edities

Al vanaf 2008 organiseert de SHSA de jaarlijkse kadedagen. Inmiddels is dit evenement uitgegroeid tot een begrip in Arnhem. Voor jong en oud een unieke kans om varend Arnhem mee te maken en te genieten van de nautische sfeer aan de oevers van de Rijn. Vanaf 2023 zijn de Arnhemse Drakar Races als vast onderdeel aan het programma toegevoegd.